×

Damızlık Manda İthalatı Uygulama Talimatı

Damızlık Manda İthalatı Uygulama Talimatı

          DAMIZLIK SIĞIR/MANDA İTHALAT TALİMATI – 2018

          Damızlık manda ithal edecekler aşağıda belirtilen hususlara uymak ve yerine getirmekle yükümlüdürler.

  • Damızlık mandalar, sağlık sertifikası anlaşması yapılan ülkeler içerisinde Bakanlıkça uygun görülen ülkelerden ithal edilebilir. İthalatı uygun görülen ülkelerin listesi (http://www.tarim.gov.tr/Konular/Veteriner-Hizmetleri/Ihracat-Ithalat/Ithalat) web adresinde yayımlanmaktadır.
  • İthal edilecek damızlık mandalar Bakanlığın belirlediği sağlık ve teknik kriterlere uygun olmalıdır. Sağlık sertifikaları (http://www.tarim.gov.tr/Konular/Veteriner-Hizmetleri/Ihracat-Ithalat/Ithalat) web adresinde, teknik kriterlerde, (http://www.tarim.gov.tr/Konular/Hayvancilik/Ithalat-Ihracat/Buyukbas-Ihtalat-Ihracat) web adresinde yayımlanmaktadır.
  • Damızlık manda ithalatı, kendi işletmesi adına veya yetiştiricilere satmak üzere gerçek/tüzel kişilikler tarafından yapılabilir.
  • Damızlık etçi ırk dişi manda ithalatlarında, izin verilen dişi manda sayısının %5’i kadar aynı ırktan olmak şartıyla, damızlık erkek hayvan için izin verilir.
  • Kendi işletmesi adına damızlık manda ithal edecekler; Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı en az 10 baş ve üzeri boş kapasiteye sahip işletmesi olmalıdır. Gebe veya gebe olmayan dişi manda olmak üzere en az 10 baş için izin verilir. (Sığır için ise en az 60 baş esas alınır.)
  • Yetiştiricilere satmak üzere gebe/gebe olmayan dişi manda ithal edecekler; Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı en az 60 baş ve üzeri boş kapasiteye sahip işletmesi olmalıdır. En az 60 baş gebe veya 60 baş gebe olmayan dişi manda için izin verilir. (Sığır için ise en az 250 baş esas alınır.)
  • İthalat için verilen iznin geçerlilik süresi 6 aydır.
  • Yetiştiricilere satmak üzere gebe/gebe olmayan dişi manda ithal edenler, mandalara ilişkin karantina ile fiili ithalat iş ve işlemleri tamamlanmadan başkasına satış yapamaz.
  • Yetiştiricilere satmak üzere ithal edilen dişi mandaların, satışı aşağıda belirtilen şartlara göre yapılır.
  1. Satışın yapılacağı işletme, Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı ve işletme tescil belgesine sahip olmalıdır.
  2. Bir işletmeye aynı ırktan en az 2 baş (sığır için 5 baş) satış yapılmalıdır.
  3. Satışın yapılacağı işletmenin kapasitesi, satışın yapılacağı hayvan sayısı ile uyumlu olmalıdır. (Bunu gösteren kapasite raporu (Ek-6)
  4. Satışı yapılan hayvanlar, işletme bazında kulak küpe numaraları listelenmelidir.
  5. Damızlık dişi manda satın alan işletme sahibinden taahhütname (Ek-5),alınmalıdır.
  6. Bu maddede yukarıda istenilen belge ve bilgiler, ithalatı yapan işletmenin kurulu bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne verilmelidir.

       A-Başvuru Sırasında İstenen Belgeler

1- Dilekçe; Yetkili kişi veya noterden konu ile ilgili yetki verilmiş vekili tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş belge (Ek-1) Dilekçenin ekler bölümünde sunulan dosyanın içeriği ve ekleri yazılmalıdır.

2- Proforma Fatura; Numarası, tarihi, ithal edilecek hayvanların sayısı, ırkı ve birim fiyatı bulunmalıdır. İhracatçı firma ve yetkilisinin adı soyadı, imzasının yer aldığı şirket kaşeli belge. (Türkçe olmayan belgenin yeminli tercüme bürosundan tercüme edilmiş aslı)Proforma faturada beyan edilen bilgiler, gümrük beyannamesinin tescili sırasında ilgili gümrüğe ibraz edilecek orijinal fatura bilgileri ile uyumlu olmalıdır.

3Kontrol belgesi; Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinde yayımlanan örneğe uygun olarak düzenlenen (Ek-2) ithalatçı kişi/kuruluşun kaşesinin ve yetkili kişinin adı ve soyadı bulunan ıslak (4 asıl nüsha) veya e-imzalı belge.

4- Taahhütname; İşletme sahibi tarafından imzalanmış noter onaylı belge.(Ek-3/ Ek-4/ Ek-5’te yer alan )(Vekâleten imzalı olanlar kabul edilmez)

5- İmza sirküleri/beyanname ve vekâletname; Firmayı temsile yetkili kişi/ kişilerin noter onaylı imza sirküleri/beyannamesi ve vekâletname.

6- Ticaret sicil gazetesi; İthalatçı firmanın kuruluşuna ait belge.

7- İşletme Tescil Belgesi; İl/İlçe Müdürlüklerinden onaylı ve müracaat tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış İşletme Tescil Belgesi.

8- İşletme Kapasite Raporu; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce düzenlenmiş, başvuru tarihinden en fazla bir ay önce alınmış belge. (Ek-6’da yer alan )

9- Karantina Yeri ve İşletme Uygunluk Belgesi; İl /İlçe Müdürlüklerinden onaylı ve müracaat tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış belge.(Ek-7’de yer alan )

  • Halkbank Ümitköy Şubesinde nezdindeki TR 10 0001 2009 4160 0016 0000 34 IBAN nolu hesaba veya Bakanlığımız Merkez Kampüsünde bulunan Merkez Döner Sermaye İşletmesi Veznesine kontrol belgesi ücreti yatırıldığına dair Merkez Döner Sermaye Makbuzu (makbuzda, ithalatçının isim/ ünvan, ithalatın yapılacağı ülke, ithal edilecek damızlık hayvan sayısı, ırkı, proforma fatura tarih ve sayısı belirtilecektir).

       B-Seçim Heyeti ve Görevleri

  • İthalatçılar, seçim heyetinin görevlendirilmesi için Genel Müdürlüğe dilekçe (Ek-8) ile başvurur.
  • Seçim heyeti en az bir ziraat mühendisi (zooteknist) ve bir veteriner hekimden oluşur. Seçim heyetinin görevlendirme süresi ve sayısı, seçilecek hayvanın sayısı ve seçim koşulları dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından takdir edilir. (Bakanlık projeleri kapsamında yapılacak damızlık hayvan ithalatlarında, seçim heyeti ilgili kurum tarafından da belirlenebilir.)
  • Görevlendirilen seçim heyetinin günlük harcırahları ve seyahat masrafları ithalatçı tarafından karşılanır. Günlük harcırahlar, görev süresi ve yolda geçen süreler dahil Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Yurtdışı Gündeliklerinin Hesaplanmasında Esas Alınacak Cetvele” göre hesaplanır.
  • İthal edilecek damızlık mandaların seçimi, Bakanlığın http://www.tarim.gov.tr/Konular/Hayvancilik/Ithalat-Ihracat/Buyukbas-Ihtalat-Ihracat web adresinde yayımlanan “Damızlık Sığır Ve Sığır İthalat Teknik Kriterler” e göre ihracatçı ülkede yapılır.
  • Seçim heyeti, görev olurunda belirtilen hayvan sayısı kadar hayvanı seçmekle görevlidir. İthalatçının talebi halinde görev olurunda belirtilen sayıdan %20 ilave (Rezerv) hayvan seçebilir.
  • Seçim heyeti, görev sırasında Genel Müdürlük tarafından belirlenen formata göre istenen bilgi ve belgeleri eksiksiz ve doğru olarak düzenlemek ve görev dönüşü 7 iş günü içerisinde Genel Müdürlüğe göndermekle yükümlüdür.   

      C- Diğer Hususlar

  • Yabancı dilde yazılı belgeler, yeminli tercüme bürosu tarafından yapılmış tercümeleri ile birlikte ibraz edilecektir.
  • Yapılan başvurular, müracaat tarihinden itibaren 2 ay süre ile geçerlidir. Süresi içerisinde tamamlanmayan başvuralar yazışmaya gerek kalmadan iptal edilmiş sayılır.
  • Başvurusu yapılan ithalata ilişkin dosya ve ekleri iade edilmez.
  • Verilen ithalat izninin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır. Bu süre içinde hayvan seçimini gerçekleştiremeyen ithalatçıların izni iptal edilir.
  • İthalat başvurularında sunulan belge ve bilgilerde sahtecilik veya usulsüzlük tespit edilmesi halinde ithalatçının işlemleri durdurulur.
  • Seçim heyetinin görev olurunda belirtilen sayıdan fazla veya liste tutanağında kulak küpe numaraları yer almayan hayvanların ülkeye girişine izin verilmez.
  • Bu talimatta yer verilmeyen tür ve ırkların damızlık ithalat talepleri, Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karar verilir.
  • Bakanlık veya diğer kamu kurumu ve kuruluşlarınca araştırma ve sosyal amaçlı projeler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karar verilir.
  • Bu talimatın yayımlanmasından önce yapılan başvurulara ilişkin iş ve işlemler ikinci bir işleme gerek kalmaksızın devam ettirilir.
  • Damızlık manda ithalatı hakkında daha önce yayımlanmış talimatlar ile bu talimatta çelişen durumlarda bu talimat hükümleri de esas alınır.

       Ç-İthalatçının Yükümlülükleri

  • İthalatı yapılacak damızlık hayvanların ihracatçı ülkeden yüklemesi yapılmadan kontrol belgesini onaylatmalıdır.
  • İthalat işlemleri tamamlanan hayvanları, Bakanlık Hayvan Kayıt Sistemine ve e-ıslah veri tabanlarına kayıtlarını yaptırmalıdır.
  • Kendi işletmesi adına ithalat yapanlar ile yetiştiricilere satmak üzere ithalat yapanlardan ilk satın alan işletme sahipleri, hayvanlarını mücbir sebepler dışında 2 (iki) yıl süre ile satmamalıdır. İşletmenin devri halinde de bu maddedeki satmama hükmü işletmeyi devralan için de geçerlidir.
  • Yetiştiricilere satılmak üzere ithal edilen dişi mandalar, gebe olarak satılmak istenmesi halinde aynı ırka ait erkek manda ile tohumlatılmalıdır.
  • Genel Müdürlükçe ihtiyaç halinde ilave belge ve bilgi istenebilir. İlgilileri istenilen bu belge ve bilgileri sağlamakla yükümlüdür.

          D-Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinin Yükümlülükleri

  • İthal edilen damızlık hayvanların izlenmesine ilişkin Genel Müdürlük tarafından belirlenen izleme formlarına (Ek-9,Ek-10) göre en az 6 ayda bir periyodik (Ocak-Haziran, Temmuz-Aralık) olarak kontrol etmeli ve 2 yıl süreyle takip etmelidir. Buna ilişkin belgeleri en az 2 yıl süreyle muhafaza etmelidir.

         E-Yaptırımlar

  • Bu talimat kapsamında yapılacak damızlık manda ithalatı ile ilgili sağlık, nakil, kimliklendirme, karantinaya ilişkin işlemler ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında olan diğer hususlarda, bu kanunun ilgili hükümleri uygulanır.
  • Bu talimat kapsamında alınan taahhütnameleri ihlal edenler hakkında 22.02.2013 tarih ve 28567 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/4284 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Karar’ının 14 ncü Maddesi birinci fıkrası d bendi “Taahhütname alınan durumlarda, taahhütnamede belirtilen ürünün ihracat için FOB ve ithalat için CIF değerinin %60’ının, firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesince ilgiliye tebliğ tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak TL karşılığının, 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde vergi dairesince tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilmesi” hükmü uygulanır.

Tarım ve Orman Bakanlığı izni ile Manda ithal ediyor ve adresinize teslim ediyoruz.

Tel : 0850 346 57 17   Mehmet TURGUT Bey ile irtibata geçerek daha ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Not : Yazı içinde geçen belgelerin tamamı kaynak olarak aldığımız Tarım ve Orman Bakanlığı Resmi Web Sitesi içindedir.

Translate »